13
apr

In de rubriek “ICT-tip van de Maand” informeren wij u over belangrijke aandachtspunten op het gebied van ICT en Telecom en daaraan gerelateerde onderwerpen voor de zorgsector. Deze keer in de ICT-tip Multi Factor Authenticatie (MFA).

Juist in deze tijd met de coronacrisis is het van belang om veilig te kunnen werken. Er wordt immers nog veel meer gewerkt vanaf uw thuislocatie. In maart hebben we al iets gemeld over de risico’s door cybercrime en datalekken als gevolg hiervan. We willen in dit artikel wat verder ingaan op MFA (Multi factor Authenticatie).

MFA is het proces om een online gebruiker te identificeren of hij daadwerkelijk de persoon is die gekoppeld is aan het inlog account. Dit soort authenticatie wordt ook wel twee-factor authenticatie genoemd. De drie basiselementen die gebruikt kunnen worden voor MFA zijn:

  • iets dat de gebruiker weet, zoals een wachtwoord of pincode;
  • iets dat de gebruiker heeft, zoals een mobiel apparaat; en
  • iets dat de gebruiker is, zoals een vingerafdruk, oogscan of stem.

Het principe van multi-factor authenticatie is dat een tweede of derde factor de zwakte van de andere factor(en) compenseert en omgekeerd, zodat het risico van datalek geminimaliseerd is.

Belangrijkste voordelen van MFA

  • Betere beveiliging: Een hacker heeft nagenoeg geen kans om toegang te krijgen tot het systeem.
  • Een stap in richting van conformiteit: Dat geldt vooral bij het beschermen van gevoelige gegevens zoals persoonlijk identificeerbare informatie of financiële gegevens. MFA een stap is die nodig is voor conformiteit.
  • Vereenvoudiging van aanmeldingsprocedure: Dankzij de extra beveiliging van multi-factor authenticatie kunnen organisaties meer geavanceerde aanmeldingsopties gebruiken, zoals single sign-on. Single sign-on valideert de gebruiker met behulp van MFA tijdens de aanmeldingsprocedure. Daarnaast heeft de gebruiker toegang tot de applicaties, zonder dat men zich voor elke app afzonderlijk hoeft aan te melden.

Tot slot

MFA is een essentieel onderdeel van cybersecurity. Cyberbeveiliging is voor veel organisaties topprioriteit geworden, vooral door de toename van het werken in de cloud. MFA is één van de beste veiligheidsmaatregelen om gevoelige gegevens van organisaties en personen te beschermen.

Tags: , , , , , , , ,
Terug naar nieuwsoverzicht