06
jul

In de rubriek “ICT-tip van de Maand” informeren wij u over belangrijke aandachtspunten op het gebied van ICT en Telecom en daaraan gerelateerde onderwerpen voor de zorgsector. Deze keer: veilig gebruik mobiele devices in de zorg.

Smartphones en tablets vinden steeds meer hun weg bij zorg organisaties. Er zijn inmiddels veel toepassingen beschikbaar hiervoor. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het eenvoudig en snel kunnen registreren en rapporteren binnen een cliëntdossier, het afhandelen van verpleegoproepen en alarmeringen, het registreren van medicatie, etc.

Met name het beheer van mobiele telefoons en tablets is voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je dat een medewerker prima kan werken op een veilige manier en met een hoge beschikbaarheid en lage risico’s. Om dit te kunnen beheren, wordt Mobile Device Management (afgekort MDM) toegepast. Dit is een verzamelnaam voor software waarmee mobiele telefoons, tablets en eventueel laptops kunnen worden beheerd en beveiligingsmaatregelen kunnen worden ingesteld.

MDM biedt de mogelijkheid om deze “mini” computers specifiek op gebruikers en/of afdelingsniveau te beheren en te beveiligen. Er kan per groep worden bepaald welke toestelinstellingen gewenst zijn en welke applicaties beschikbaar worden gesteld voor de gebruikers. Dit kan vervolgens centraal voor alle gebruikers tegelijk worden geïmplementeerd en onderhouden. Dat geldt ook voor updates of het installeren van nieuwe apps.

Het niet gebruiken van deskundig ingerichte MDM-software voor uw mobiele telefoons en tablets kan leiden tot ongewenste situaties. Enkele voorbeelden die wij in de praktijk tegenkomen, zijn:

  • datalekken door het ontbreken van de juiste beveiligingsmaatregelen;
  • het missen van verpleegoproepen of alarmeringen, omdat deze niet (tijdig) ontvangen worden omdat de telefoon verbonden bleek te zijn met het verkeerde wifi-netwerk;
  • het missen van verpleegoproepen of alarmeringen, omdat het volume per abuis te zacht is gezet;
  • het gebruik van verschillende versies firmware op de mobiele telefoons waardoor niet bij iedere telefoon een juiste werking is gegarandeerd in combinatie met domotica;
  • het gebruik van bepaalde apps op mobiele telefoons en tablets waarvan u niet wilt dat deze gebruikt worden;
  • het gebruik van functionaliteit die standaard op iedere telefoon aanwezig is, maar die voor uw organisatie mogelijk ongewenst is. Bijvoorbeeld het maken van foto’s, filmpjes of geluidsopnames.

Kort samengevat, het gebruik van een MDM tool voor uw mobiele devices is noodzakelijk. En de wijze waarop het is ingericht is bepalend voor het gebruiksgemak van de medewerkers en het niveau van beveiliging. Altronic heeft veel kennis en ervaring hiermee. We kunnen u vrijblijvend adviseren en voorzien van de juiste oplossing.

Tags: , , , ,
Terug naar nieuwsoverzicht