
In de rubriek “ICT-tip van de Maand” informeren wij u over belangrijke aandachtspunten op het gebied van ICT en Telecom en daaraan gerelateerde onderwerpen voor de zorgsector. Deze keer: Zorg voor een betrouwbaar WIFI netwerk.
Komt het u bekend voor dat zorgmedewerkers soms wel drie of vier apparaten bij zich dragen?
- PZI melder voor stille ontruiming;
- DECT telefoon voor berichten (alarmoproepen e.d.);
- Smartphone voor het raadplegen van het ECD;
- Smartphone voor privé doeleinden.
Dit is niet prettig voor de medewerker, maar ook niet praktisch voor de zorgorganisatie. Er zijn gelukkig steeds meer integraties van verschillende functies binnen één device mogelijk. Alle communicatie zoals berichtenafhandeling, zorgoproepen, het raadplegen van informatie, alarmering en telefonie kan tegenwoordig met één device afgehandeld worden. Alleen is er vaak nog wel een PZI installatie nodig voor stille ontruiming, maar dat is dan beperkt tot de BHV-ers.
Veel organisaties maken op het gebied van telefonie en zorgcommunicatie gebruik van draadloze oplossingen. Ik beperk me in dit artikel tot het WIFI netwerk. Als meldingen via een smartphone worden afgehandeld, dient deze smartphone verbonden te zijn met het netwerk. Dat kan middels 4G of WIFI. De praktijk wijst uit dat 4G binnen gebouwen niet betrouwbaar genoeg is, dus wordt er vaak gebruik gemaakt van een dekkend WIFI netwerk.
Als een WIFI netwerk geschikt moet zijn voor VOIP en/of voor zorgoproepen via de smartphone worden er veel hogere eisen gesteld dan aan een WIFI netwerk dat alleen voor het ontsluiten van een ICT omgeving nodig is.
In de praktijk komen we nog regelmatig situaties tegen waar levensbedreigende situaties zijn ontstaan doordat de mobiele device niet verbonden was met het juiste WIFI netwerk of geen bereik had, waardoor een alarmoproep te laat of niet binnen kwam.
Een WIFI meting op locatie is een vereiste, waarbij de juiste parameters tijdens een dergelijke meting van belang zijn. Denk daarbij aan zaken zoals:
- WIFI frequentieband (gebaseerd op 2,4 Ghz of 5 Ghz);
- aantal beschikbare WIFI kanalen;
- invloeden van buitenaf;
- wel of niet bellen over WIFI;
- optimalisatie voor het type device dat u gaat gebruiken;
- WIFI bereik buiten de deur, in bijvoorbeeld de binnentuin of het voorterrein;
- WIFI generatie 5 of 6 (verschillen en voor- en nadelen).
Ons advies is om bij het aanschaffen, optimaliseren en/of uitbreiden van een WIFI netwerk altijd een partij in te schakelen met specifieke kennis van en ervaring op dit gebied binnen de zorg. Niet elke ICT dienstverlener heeft voldoende kennis hiervan.
Loopt u tegen bepaalde vraagstukken aan of wilt u hier meer over weten? Bent u op zoek naar een WIFI oplossing of moet er een meting worden uitgevoerd? Neem dan contact op met Sjoerd Swart 06-18640343, s.swart@altronic.nl of Gert de Jong 06-54676717, g.dejong@altronic.nl voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek hierover. Op dit moment uiteraard via Teams.
Terug naar nieuwsoverzicht